Маршрут от Белоградчик до Боровица

Маршрут по планинско колоездене с електрически планински велосипеди за средно напреднали, разстояние 8.5 км, сумарно изкачване 144 м, сумарно спускане 400 м. Това е един маршрут който ще ви преведе през приказните пътища минаващи около някой от Белоградчишките скали. Постоянно се откриват спиращи дъха гледки към скалите. По маршрута ще видите няколко интересни обекта Боров камък, Червената църква и за финал ще имате възможност да посетите изба Боровица където ще имате възможност да се насладите на превъзходни вина.

Боров камък представлява една наистина внушителна скала, образувана от ерозията в течение на милиони години. Въпреки че е част от Белоградчишките скали, Боров камък се отличава със своите величествени размери – височина 113 м, дължина 180 м, и широчина около 120 м. Скалата е разделена на две, като източната част е по-голяма по площ и височина. Западната е по-ниска и е бележена от заострен завършек.
Името на скалата е от древни времена и произлиза от боровете по билото му, които са го кичели от неизброими години. От тези борове идва и името на село Боровица.

„Червената църква“ край село Боровица се отличава с уникален строеж и архитектура. Построена е изцяло от червен камък, дялан от местните скални маси. Храма е построен от италиански майстори и местни каменоделци през 1866г. Името на църквата е „Света Троица“ и тя се намира под величествения Боров Камък.