Маршрут Вършец – Иванчова поляна – водопад Райски кът

Описаният маршрут представлява приятна възможност за преход със старт – Слънчева градина град Вършец. Нивото на трудност е средно. Дължината на маршрута е около 6 километра с 509 м. максимална денивелация.
Вършец е разположен в красивата котловина в подножието на планината Козница, част от Западна Стара планина с най-висок връх – Тодорини кукли. Известен е с лековитата си минерална вода, използвана още от римско време и с обширния си природен парк с многобройни дървета, под чиито сенки всеки може да намери отмора и отдих.
Маршрутът започва от Слънчевата градина на град Вършец. След това прекосява река Ботуня, по моста на града и поема с леко изкачване към местност Иванчова поляна. Туристическата маркировка е добре поддържана. На самата Иванчова поляна, туристите могат да починат на туристически пейки и маси или да поспортуват на спортни съоръжения – лостове и успоредки. Това е едно прекрасно място за пикник с магична гледка към връх Тодорини Кукли.
При самият водопад има дървено мостче, от където може да се направят снимки, има беседка и пейки за почивка. Самият водопад е малък, но очарователен. Той образува малко езерце и е много живописен със своите весели, буйни пръски през пролетта и спокойната си прохлада през лятото. Водата на водопада извира от река Бащица.
След това трасето се спуска обратно до Иванчова поляна, където велосипедистите поемат по черен път. Ако времето е дъждовно, трябва да се внимава в този участък поради създалите се коловози, които се пълнят с вода и става доста кално. Пътят излиза на асфалтово шосе, близо до квартал Заножене, град Вършец и поема надясно. Минава около спортния център на Вършец, където е създадена забележителна база за практикуването на разнообразни спортове, включваща и басейн с олимпийски размери. След това маршрутът продължава по легендарната алея с чинарите – вековни дървета, чиито причудливи форми разпалват въображението и разведряват духа на града. Минавайки през центъра на града, колоездачите се завръщат отново в Слънчевата градина, в близост на която могат да решат да се освежат и да се насладят на спокойната атмосфера на града.
Град Вършец е известен с лечебната минерална вода, за това е наречен град на здравето. Минералните води извират от няколко извора с температура около 37 °C. Водата е бистра, безцветна, мека и слабо минерализирана. Има лечебни и питейни качества и е приятна на вкус. Водата е локализирана в голяма чешма с няколко чучура в източната част на центъра до поликлиниката.
Градът на здравето е предпочитана балнео и спа дестинация от много туристи, целогодишно. Функционират множество почивни станции, къщи за настаняване на гости и спа хотели.
Във Вършец може да се посети художествената галерия, която разполага с 664 платна и 27 скулптури от дърво, глина и гипс. Фондът на Галерията набира своя фонд предимно от дарения от проведени пленери по изкуствата, по време на традиционния „Празник на курорта, минералната вода и Балкана“.