Маршрут град Чипровци – връх Горно Язово

Описаният маршрут представлява възможност за преход със старт град Чипровци, област Монтана. Дължината на маршрута е около 27 километра с около 1029 метра изкачване и 1028 метра спускане. Маршрутът е изключително труден и е подходящ за напреднали. Крайната точка е най-високия връх в Язова планина – връх Горно Язово /1573,20 м/. Това е един маршрут със зашеметяващи гледки и с много висока сложност, които ще бъде изпитание до краен предел на духа и тялото. Маршрутът е за много напреднали, както при качване, така и при спускане.
Маршрутът започва от град Чипровци, където туристите могат да разгледат историческия музей. В него са изложени уникалните за региона експонати на автентични Чипровски килими, с характерните за тях пъстри багри и окичени с тайнствени символи. Музеят е под номер 69 в стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.
На 5 км североизточно от града се намира Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски“, изгарян и наново издиган шест пъти по турско време.
На 20 км североизточно от град Чипровци е Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ с уникални икони, рисувани от самоковски иконописци.
По североизточното подножие на Язовата планина преминава условната граница между Западния Предбалкан и Западна Стара планина. Разположена е между долините на реките
Лом на северозапад и Огоста на югозапад и югоизток, които я отделят от Чипровска планина. Свързва се с Чипровската планина чрез седловина, висока 1383 м. в района на рида Дебели рид. На североизток долината на река Превалска Огоста (ляв приток на Огоста) и Превалската седловина (535 м.) я отделят и същевременно свързват с Широка планина, която е част от Западния Предбалкан. Планината се простира от запад-северозапад на изток-югоизток на протежение от 15 км, а ширината ѝ е 5 км. Билото ѝ е остро със стръмни склонове. Изградена от гранити и палеозойски кристални скали. На тази база в района на град Чипровци и село Мартиново има находища на полиметални руди от пирит, магнетит, сидерит, халкопирит и галенит. По периферията на планината са разположени град Чипровци и още 6 села: Мартиново и Железна на юг, Митровци, Горна Лука и Превала на север и Горни Лом на северозапад. Местните наричат най-високия връх на Язовата планина – връх Горно Язово с интересните автентични имена – Забръц и Остра Чука.