Маршрут парк Слънчева градина/ Монтана до яз. Огоста и обратно

Описаният маршрут представлява приятна възможност за преход с електрически велосипеди. Маршрутът е подходящ за средно напреднали.
Дължината на маршрута е около 8 километра с 325 метра положителна денивелация. Маршрутът започва от Слънчевата градина в град Монтана и върви по земни пътища, с прекрасни панорамни гледки към язовир Огоста и към Западен Балкан с неговите първенци връх Ком, връх Копрен, връх Миджур.

Маршрутът минава по брега на язовира, който е четвъртият по площ и втори по обем язовир в България. Водосборният басейн е с площ 948 км2, а самият язовир заема площ от 23,6 км. Средногодишната водна маса е 384 млн. м3, а общият обем – 506 млн. м3. Местните го наричат Монтанското море, поради усещането за простор, създавано от обширната водна повърхност. Язовирът е любимо място на рибари и на любители на водните спортове, като например уиндсърф, каране на лодки и джетове. В язовира се вливат три реки – Огоста, Бързия и Златица.
Строежът на язовира има интересна история. Той трае 20 години и завършва през 1986 година. Под водите му остават две села, чиито жители са изселени в Монтана и Берковица. Това са: село Живовци, където са родени писателят и художник Иван Давидков и поета, писател и журналист Анастас Стоянов и село Калиманица, родното село на писателя Йордан Радичков.