МАРШРУТ: ГРАД БЕРКОВИЦА – МЕСТНОСТ ХАЙДУШКИТЕ ВОДОПАДИ

Описаният маршрут представлява приятна възможност за преход със старт – град Берковица. Дължината на маршрута е около 15 километра със 783 м. максимална денивелация. Маршрутът е подходящ за напреднали.
От град Берковица, вдясно на разклонението за връх Ком, се поема по пътя за местността Хайдушките Водопади. Пътят е получерен, напълно подходящ за електрически планински велосипеди, който се вие около реката „Голема Река“ и на места пресича някой от нейните притоци. По този маршрут е изградена еко пътека, която тръгва от местността „Бачилището“, при водослива на „Голяма река“ и „Къса река“, пресича две реки – „Сливашка бара“ и „Средна бара“, по които има няколко водни каскади. По пътеката се откриват великолепни гледки към местностите „Къси дел“ и „Тузлата“.
Природна забележителност „Хайдушки водопади“ е обявена за защитена територия през 1971 г. (площ 1.04 ха) с цел опазване на водопадите. „Хайдушки водопади“ са няколко малки водопада с височина 2-3 м. Те имат неповторим чар и обаяние. Намират се в рядко красивата долина на Голяма река, разположени са в защитена местност на 9 км от града, където се събират водите на реките „Ценкова“, „Сливашка“ и „Средна бара“.

Пътят се вие в гора с вековни дървета, някои от които са покрити с мъх и имат тайнствени и причудливи форми. Дълбоката тишина е нарушавана само от приятния звук на поточетата. Туристите, които изберат този маршрут, през лятото ще могат да се насладят на прохладата и свежестта на тази тайнствена долина и да избягат от жегата. Край водопадите има изградени площадки за оглед и снимки, беседка и огнища, които са удобни за пикник.
Има легенда, че под долният скат на скалите около тези водопади някога са се криели хайдути. Според старите планинари тук преди време е имало повече изворчета и водите са гъмжали от риба. Също нещо обичайно за зоната са историите за специфичното оцветяване в синьо на водата, което децата са правели като са скълцвали корени от ясен във водата. Мястото е било любимо място за плуване и игри на деца и юноши.
Местността е приказно живописна. На матово-зеления фон на дърветата прекрасно хармонират покритите със сребристи лишеи и сладка папрат тъмни скали и създават неописуема атмосфера. Нагоре се вижда само късче от небето, през което проникват слънчеви лъчи и придават блясък, както на водната феерия от разбиващи се на прах кристални пръски от поточетата, така и обаяние на изумрудените мъхове и растителност. Това е идеалното място за почивка на сетивата, на душата и тялото.